Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

27(14) квітня 1918 (субота)

Протягом дня відбувались закриті засідання фракцій Малої ради, присвяченні обговоренню питання про сучасний момент. О 9-й год. вечора почалось засідання Малої ради. Після повідомлення, що в комісії закінчується розгляд проекту Конституції УНР, голова Центральної Ради проф. М.Грушевський пропонує поставити його на обговорення в Раді на понеділок – 29(16) 1918 р. Мала рада погодилась з пропозицією про передачу законопроекту про єврейські національні Установчі збори на розгляд комісії по розробці Конституції. Міністр великоруських справ Д.Одинець пропонує розглянути у тій же комісії законопроект про скликання великоруських Установчих зборів, що й прийнято Малою радою Військовий міністр О.Жуковський давав пояснення, чому німецька військова влада в Києві роззброїла дивізію, сформовану з полонених українців.. З приводу нового наказу генерал-фельдмаршала Г.фон-Ейхгорна від 25 квітня 1918 р. виступив голова РНМ В.Голубович. Він наголосив, що завжди існувала домовленість з німецькою військовою владою про невтручання у внутрішні справи українського народу, що неодноразово підтверджувалось ними. Наказ, яким німецька військова влада перебирала на себе право карати за будь-які злочини, передаючи винних до військово-польового суду, забороняючи зібрання на вулицях агітацію усну і письмову, фактично тим самим звинувачуючи Уряд УНР у неспроможності навести лад у країні, перекреслював домовленості. О.Голубович запропонував звернутись з нотою до уряду Німеччини.
Українська Центральна Рада. – Документи і матеріали. – В двох томах. – Т.2. – 10 грудня 1917 р. – 29 квітня 1918 р. – К., 1997. – С.314-317.

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)